Evrenin en yaşlı yıldızları Samanyolu galaksisinde keşfedildi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD’de araştırmacılar, Samanyolu galaksisinde, evrenin en yaşlı yıldızlarından olduğu düşünülen 3 yeni yıldız tespit etti.

Evrenin en yaşlı yıldızları Samanyolu galaksisinde keşfedildi

AA & Ensonhaber

Son zamanlarda Samanyolu galaksisinde, evrenin en yaşlı yıldızları olabilecek 3 yeni yıldız keşfedildi. Bu heyecan verici keşif, ABD’li araştırmacılar tarafından gerçekleştirildi ve yıldızların 12 ila 13 milyar yıl önce oluştuğu tahmin ediliyor.

Bu yıldızlar, Samanyolu’nun halesinde keşfedildi ve bilinen en eski yıldızlar arasında yer alıyor.

Keşif, galaksimizin ve hatta evrenin ilk zamanlarına dair önemli bilgiler sağlıyor.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden Profesör Anna Frebel liderliğinde, aralarında öğrencilerin de bulunduğu ekip, Büyük Patlama’dan sonra oluştuğu değerlendirilen eski yıldızları araştırdı.

Ekip, evrenin ilk dönemlerinde hidrojen ve helyumun çoğunlukta, stronsiyum ve baryum gibi diğer elementlerin ise düşük miktarlarda bulunmasından dolayı düşük stronsiyum ve baryum barındıran yıldızları inceledi.

Tespit ettikleri üç yıldızın yörüngede Samanyolu diskinin geri kalanından ve haleden farklı şekillerde döndüğünü ve düşük stronsiyum ile baryum içerdiğini saptayan bilim insanları, bunların daha küçük cüce galaksilere ait olduğu yönünde güçlü kanıtlara ulaştı.

Söz konusu cüce galaksilerin büyümeye devam eden Samanyolu tarafından emildiklerini değerlendiren araştırma ekibi, yıldızlara “Küçük Birleşik Yıldız Sistemi” anlamına gelen “SASS” adını verdi.

Araştırmacılar, evrende oluşan ilk galaksilerden olduğu düşünülen “ultra soluk cüce galaksilerin” incelenmesinin, uzakta ve sönük oldukları için zor olduğuna dikkati çekti.

30 bin ışık yılı uzakta

Dünya’dan yaklaşık 30 bin ışık yılı uzaklıkta bulunan “SASS” yıldızları üzerindeki araştırmaların, “ultra soluk cüce galaksilerin” oluşumunu anlamaya katkıda bulunabileceği düşünülüyor.

Cüce galaksiler, evrenin erken oluşum sürecinde ortaya çıkan, dolayısıyla yıldızları yaşlı, düşük yoğunluklu ve az metal barındıran gök cisimleri olarak biliniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Evrenin en yaşlı yıldızları Samanyolu galaksisinde keşfedildi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Ensonhaber – Haber - Haberler - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Zurna Sohbet - Cinsel Sohbet - Yetişkin Sohbet - SizinMekan - Sohbet Odaları - Sohbet - Mobil Sohbet - ESohbet - Mirc Sohbet - Sohbet Odaları - Geveze Sohbet - Dul Sohbet - Kelebek Sohbet - Zurna Sohbet - Kelebek Sohbet
Bizi Takip Edin