Yapay zeka destekli uzuv takibinden, çipli toplara kadar: İşte Euro 2024’te kullanılan teknolojiler

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Almanya’da düzenlenen Euro 2024’e güç veren fütüristik teknolojileri derledik. İşte izlerken fark etmediğimiz, ancak turnuva boyunca kullanılacak olan yeni yöntemler.

Yapay zeka destekli uzuv takibinden, çipli toplara kadar: İşte Euro 2024'te kullanılan teknolojiler

Özel Haber

Dünyanın dört bir yanındaki futbol severleri heyecanlandıran Euro 2024, geçtiğimiz hafta Almanya’da başladı.

Bu turnuvada kullanılan akıllı teknolojiler, hakemlerin her zamankinden daha doğru kararlar almasına yardımcı olacak.

Video tekrarlarından bağlantılı kibrit toplarına ve yarı otomatik ofsayt teknolojisine kadar, turnuva boyunca kullanılacak olan teknolojileri derledik.

Şahin gözü

Frank Lampard’ın 2010’daki sayılmayan golünün acısını hâlâ hatırlayan İngiliz taraftarlar, kale çizgisi teknolojisinin bu turnuvada kullanılmasından mutlu.

Teknoloji, topun tamamının kale çizgisini geçip geçmediğini anında belirliyor ve çıplak insan gözüyle görülemeyecek kadar yakın olan pozisyonlar için oldukça faydalı oluyor.

10 Alman stadyumunun tümü, İngiliz firması Hawk-Eye Innovations veya Alman firması Vieww tarafından geliştirilen kale çizgisi teknolojisi sistemleriyle donatıldı.

Her kaleyi işaret eden yedi kamera (stadyum başına 14 adet) çatıya monte ediliyor ve toplu olarak topun kesin konumunu veriyor.

Topun kale çizgisini geçtiği kabul edilirse, maç görevlilerinin taktığı saat benzeri bir alıcıya bunun gol olduğunu bildiren elektronik bir mesaj gönderiliyor.

Video yardımcı hakemler (VAR)

Sevseniz de sevmeseniz de Euro 2024’te video yardımcı hakem (VAR) kullanılıyor .

VAR, hakemin gözden kaçırmış olabileceği pozisyonları incelemek için anlık video tekrarlarından faydalanıyor.

VAR ekibi önemli kararlar konusunda hakeme tavsiyede bulunsa da sistemin muhalifleri bunun çoğu zaman maçın akışını kesintiye uğrattığını ve insan muhakemesi açısından bazı ciddi hatalara davetiye çıkardığını iddia ediyor .

Tüm Euro 2024 maçlarında Leipzig’deki teknoloji merkezinde bir VAR ekibi görev yapıyor.

Geçtiğimiz yıl FIFA Kadınlar Dünya Kupası’nda hakemler, VAR incelemelerinin kararını stadyuma açıklamak için mikrofonları kullanmıştı. Ancak UEFA, Euro 2024’te bunu yapmayacağını doğruladı.

Turnuvada alınan tüm VAR kararlarının sonuçları, artık stadyumdaki dev ekranlara yansıtılıyor.

Yarı otomatik ofsayt teknolojisi

Yarı otomatik ofsayt teknolojisi, hakemlerin hızlı bir şekilde doğru karara varmalarına yardımcı olan, yapay zeka destekli akıllı bir sistemdir.

Teknoloji, oyuncuların uzuvlarını takip ederek ofsayt pozisyonunda olup olmadıklarını tespit ediyor ve video yardımcı hakeme (VAR) bir uyarı gönderiyor.

Euro 2024’ün tüm stadyumlarında, her oyuncunun vücudundaki 29’a kadar veri noktasından saniyede 50 kez veri toplayan 10 kamera bulunuyor.

Bu veri noktaları, oyuncunun ayak uçlarından kollarına ve başının üstüne kadar yayılıyor.

Yapay zeka, kameralardan alınan görüntüleri kullanarak pasın tam olarak ne zaman yapıldığını ve hücum oyuncusunun savunma oyuncularına göre hangi pozisyonda olduğunu takip ediyor.

Yarım saniye içinde oyuncunun herhangi bir kısmının ofsayt olup olmadığını belirliyor ve ardından bilgiyi doğrulayıp onaylayabilen ve hakemi bilgilendirebilen VAR operatörüne bir uyarı gönderiyor.

Yarı otomatik ofsayt teknolojisi, kameraların statik kale çizgisi yerine sürekli olarak hareketli nesneleri izlemesi dışında kale çizgisi teknolojisine benzerlik gösteriyor.

Çipli top teknolojisi

UEFA Avrupa Futbol Şampiyonası’nda ilk kez resmi maç topu, maç görevlilerine gerçek zamanlı olarak kesin top verileri gönderen adidas bağlantılı top teknolojisine sahip.

Oyuncu pozisyon verilerini yapay zeka ile birleştiren bu yenilik, UEFA’nın yarı otomatik ofsayt teknolojisine (SAOT) katkıda bulunuyor ve maç içinde daha hızlı karar verilmesini sağlıyor.

Çipli top teknolojisi ayrıca VAR yetkililerinin topa her bir dokunuşu tespit etmesine yardımcı olarak elle oynama ve penaltı olaylarını çözmek için harcanan zamanı azaltıyor.

Bir süspansiyon sistemi tarafından topun ortasında havada tutulan sensör, VAR odasına saniyede 500 kez veri göndererek, vuruş yapıldığında konumunun kesin olarak tespit edilmesini sağlıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yapay zeka destekli uzuv takibinden, çipli toplara kadar: İşte Euro 2024’te kullanılan teknolojiler

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Ensonhaber – Haber - Haberler - Son Dakika Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Zurna Sohbet - Cinsel Sohbet - Yetişkin Sohbet - SizinMekan - Sohbet Odaları - Sohbet - Mobil Sohbet - ESohbet - Mirc Sohbet - Sohbet Odaları - Geveze Sohbet - Dul Sohbet - Kelebek Sohbet - Zurna Sohbet - Kelebek Sohbet
Bizi Takip Edin